Enpähän olisi muutama vuosi sitten uskonut, että pitää lähteä Italiaan asti osallistumaan hiihtokilpailuihin. Mutta nyt sekin päivä on sitten nähty, kun osallistuin kahden kollegan kanssa Visma Ski Classics -hiihtomaratonsarjan viidenteen osakilpailuun Marcialongaan. Tämä on yksi suurimmista maratonhiihtojen klassikkokisoista ja se kerää vuosittain yli 7500 hiihtäjää ympäri maailman Italian Val di Fiemmeen.

Enemmän tai vähemmän sattumien tai yllytyshulluuden kautta kolme vismalaista; minä, Jani Korhola ja Terhi Karasjärvi pakkasimme kirjaimellisesti hiihtokamat yhteisiin matkalaukkuihin ja suuntasimme kohti Val di Fiemmeä.

Loistava kisatunnelma

Saavuimme jo torstai-iltana muutaman mutkan kautta Val di Fiemmeen, jossa meillä oli perjantai ja lauantai aikaa tutustua kisapaikkaan ja latuihin. Viimeistelevien treenien lomassa pääsimme myös tutustumaan kisaorganisaatioon ja siihen mitä kaikkea vaaditaan, jotta iso hiihtotapahtuma saadaan järjestettyä. Lisäksi saimme esittelykierroksen Euroopan suurimpaan liikkuvaan “TV-komentokeskukseen”, josta valvottiin, että katsojat saavat parhaan mahdollisen kokemuksen kilpailusta.

Itse kilpailu alkoi sunnuntaiaamuna klo 8. Marcialongan 70 kilometrin reitti kulkee Val di Fiemmen kapeassa laaksossa. Latu mutkittelee 13 pienen kylän läpi ja reitin varrella on todella paljon katsojia kannustamassa hiihtäjiä. Tämän ansiosta kisassa on myös erityinen tunnelma, kun jokainen hiihtäjä saa kokea olevansa yksi maailman huipuista.

Hiihto itsessään oli varsinainen massatapahtuma, koska osallistujia oli monta tuhatta. En ollut aiemmin tajunnut, mitä massahiihto ihan konkreettisesti tarkoittaa ja mitä tapahtuu, kun 7500 hiihtäjää kulkee samaa kapeaa latua pitkin. No, matkailu avartaa ja nyt tiedän. Hiihto eteni alkuun varsin verkkaisesti – välillä seisoskellen – ja myös alkuosan ladut olivat hävinneet jonnekin. Onneksi hiihtäjien massa pikkuhiljaa tasoittui ladulle ja löytyihän sieltä reitiltä suurimmaksi osaksi kuitenkin ihan ladut, millä hiihtää.

Reitin loppuhuipennuksena oli Alpe Cervisin nousu. Tässä vaiheessa oli takana 67 kilometriä ja sitten noustaan melkein pystysuoraa rinnettä ylös siksakkina 3 kilometriä. Maalissa oli lievästi ilmaistuna takki tyhjänä, mutta jokainen meistä suoriutui hienosti maaliin asti.

Kiitokset mahtaville taustajoukoille

Marcialongan hiihto on niin suosittu, että sinne on lähtökohtaisesti vaikea saada lähtönumeroita. Tästä kuuluukin iso kiitos Vismalle työnantajana, koska se mahdollisti meille osallistumisen tähän hiihtoon.

Tämän lisäksi pitää kyllä kiittää ehdottomasti kaikkien meidän perheitä taustalla, koska jokainen meistä viettää niin paljon aikaa ladulla ja muissa treeneissä, ettei se olisi mahdollista ilman hyviä taustavoimia. Nyt on kausi kisojen osalta avattu ja matka jatkuu kohti huhtikuussa hiihdettävää Ylläs-Leviä.  

 


Sirpa Turunen työskentelee Visma Solutionsilla avainasiakasvastaavana. Hän vastaa Netvisorin käyttöönotoista ja koulutuksista. Sirpan mielestä kaikki haasteet on voitettavissa positiivisella asenteella.