Visma Solutionsin tuore RPA/ML tuotepäällikkö Jouni Tiainen hymyilee, kun häneltä kysyy mikä on parasta Visma Solutionsilla.

“Täällä on aivan mahtava kulttuuri ja ilmapiiri. On todella hienoa olla osa tiivistä työporukkaa”, Jouni hehkuttaa.

Pitkän uran Nokialla tehnyt Jouni aloitti työskentelyn Visma Solutionsilla syksyllä 2019 Saranen Consultingin järjestämän koulutusohjelman kautta. Koulutusjakson päätteeksi hän päätyi vakituisiin töihin Visma Solutionsin Products and Markets -tiimiin. Uusi suunta uralle löytyi usean yhteensattuman kautta.

Koodarista kansainväliselle uralle

Jouni aloitti uransa suoraan koulunpenkiltä koodarina Nokialla. Varsin nopeasti hänelle kuitenkin selkiytyi, että asiakaslähtöisempi työ on se oma juttu. Kansainvälisesti kasvavassa firmassa mahdollisuuksia löytyi ja suunta kääntyi bisnespuolelle älyverkkojen tuotteistamiseen. Pian tuli myös mahdollisuus lähteä ulkomaille. Lähes viiden vuoden ajan hän vastasi useassa eri maassa älyverkkojen tuotteistamisesta kohdemarkkinoille ja toimi myös eri maiden myyntitiimien teknisenä tukena.

“Asuin Malesiassa ja Tsekeissä ja matkustelin paljon työn perässä. Aasian ja Euroopan isot kaupungit tuli nähtyä. Tiimi oli koko ajan kansainvälinen ja yhteyttä pidettiin paljon myös etänä. Jossain vaiheessa alkoi tuntua, että muutto Suomeen olisi sekä ajankohtainen että mahdollinen. Hyvien etäyhteyksien ansiosta pystyin työskentelemään helposti myös Suomesta käsin,” hän kertoo.

Pendelöijä urahississä

Jouni perheineen palasi Suomeen. Muuttokohteeksi valikoitui Nokia-kaupungeista Tampere, jossa hän jatkoi työtä kansainvälisen tiimin kanssa etänä omasta toimistohuoneestaan. Veri alkoi vetää takaisin omaan kotikaupunkiin ja pian toimistohuone Tampereella vaihtui kotitoimistoon Lappeenrannassa.

Lappeenranta ja koko Etelä-Karjalan seutu on hieno paikka. Ihmiset ovat iloisia, avoimia ja vastaanottavia.

“Silloin tuntui, että pääsin vihdoin palaamaan maailmalta kotiin. Lappeenranta ja koko Etelä-Karjalan seutu on hieno paikka. Ihmiset ovat iloisia, avoimia ja vastaanottavia. Tottakai aikuisiällä uusien ystävien löytäminen on haastavaa, mutta täällä se ei ainakaan ole vaikeimmasta päästä”, Jouni hehkuttaa.

Pikkuhiljaa Jounin rooli Nokialla kehittyi tuotepuolelta integraatio- ja muutosjohtajaksi. Pendelöintiä Lappeenrannasta Espooseen kertyi viikoittain:

“Laajan verkoston ja onnistumisien ansiosta urahissi alkoi käydä ja työskentelin kymmenen vuoden ajan useissa eri rooleissa päätyen lopulta vetämään strategian implementoimiseen liittyviä projekteja. Työ oli haastavaa ja kiinnostavaa, mutta muutaman vuoden jälkeen nousi halu palata takaisin lähemmäs tuotebisnestä.”

Seuraavalla yt-kierroksella Jouni päätti, että työtehtävät Nokialla on nähty. Uusi suunta uralle oli haettava jostain muualta. Konkari irtisanoutui ja ajatteli vetää hetken henkeä – pohtia tulevaa.

Yhteensattumien summasta uusi ura

Kotikaupungissa Lappeenrannassa nopeasti kasvava ohjelmistoyritys Visma Solutions oli herättänyt hänen mielenkiintonsa: Visma Solutions vaikutti modernilta yritykseltä ja hyvältä työnantajalta.

“Between-jobs -tilanne oli mukava. Oli aikaa miettiä omaa uraa ja tulevaisuuden haaveita. Olin kuitenkin seurannut jo pidemmän aikaa, löytyisikö Visma Solutionsilta minulle kiinnostavia haasteita. Vielä ei ollut tärpännyt, sillä koodariksi en halunnut palata. Olisi pitänyt päivittää osaaminen ja se ei alunperinkään ollut oma juttu”, Jouni täsmentää.

Jouni huomasi Saranen Consultingin Ohjelmistorobotiikka K2019 -koulutusohjelman, jossa Visma oli mukana yrityskumppanina. “Between-jobs” kääntyi äkkiä uudeksi urasuunnaksi.

Tilaisuus kiinnostavaan rooliin aukesi lopulta nopeasti yllättävää kautta. Jouni huomasi Saranen Consultingin Ohjelmistorobotiikka K2019 -koulutusohjelman, jossa Visma oli mukana yrityskumppanina. “Between-jobs” kääntyi äkkiä uudeksi urasuunnaksi. Jouni oli jo aiemmin osallistunut mielenkiinnosta Nokian järjestämiin ohjelmistorobotiikkaa (RPA) ja koneoppimista (ML) käsitteleviin seminaareihin. Niin aihe kuin case-yritys kiinnostivat.

Koulutusohjelmasta uutta ammatillista osaamista

Sarasen ohjelmaan sisältyi luentoja alan kouluttajien johdolla sekä työskentelyä Vismalla. Opinnot oli suunniteltu laaja-alaisiksi ja opittuja tietoja pääsi heti syventämään käytännössä Visma Solutionsilla. Koulutusjakso kesti kuusi kuukautta, jonka jälkeen Visma Solutions halusi rekrytoida tuoreen asiantuntijan vakituiseksi työntekijäksi.

“Kouluttajat olivat todella hyviä. Koulutuksen avulla pääsi näkemään koko skaalan ohjelmistorobotiikkaan liittyvistä asioista. Ei tarvinnut lähteä laput silmillä yhteen suuntaan, vaan pääsi tähtäämään juuri itseä kiinnostaviin asioihin. Visma Solutionsilla uusia oppeja pääsi heti tutkimaan käytännössä, mikä teki oppimisesta tehokasta ja kiinnostavaa.

Koulutusohjelman kautta Jouni sai työpaikan Visma Solutionsilla täysin uudessa roolissa RPA/ML tuotepäällikkönä. Jouni kiittelee erityisesti sitä, että Visma Solutionsilla työnkuva ei ole koskaan ollut lukkoonlyöty, vaan tulevaa työnkuvaa säädettiin jo koulutusohjelman aikana.

“Täällä arvostettiin kaikkea sitä osaamista ja tietotaitoa, jota minulle oli uran varrella karttunut. Rooli muotoutuu edelleen, mutta edelleen mukana on minua kiinnostava bisnespuoli: miten tehdä uusia asioita niin, että ne hyödyttävät asiakasta ja ne ovat kannattavia myös yritykselle”.

Kukaan ei ole koskaan yksin

Kun Jounilta kysyy, minkä neuvon hän antaisi uraa aloittavalle henkilölle, hänen ei tarvitse kauaa miettiä:

“Kannattaa kokeilla kaikenlaista. Sitten vasta voi tietää, mikä on oma juttu. Mikään ei ole kiveen kirjoitettua: jos kokeilee jotain, se ei tarkoita, että sillä tiellä pitää pysyä. Kannattaa mennä syvään päätyyn kokeilemaan uusia asioita.”

Kannattaa kokeilla kaikenlaista. Sitten vasta voi tietää, mikä on oma juttu. Mikään ei ole kiveen kirjoitettua: jos kokeilee jotain, se ei tarkoita, että sillä tiellä pitää pysyä. Kannattaa mennä syvään päätyyn kokeilemaan uusia asioita.

Jounin mielestä sama pätee uutta suuntaa urallaan etsiviin henkilöihin. Maailma muuttuu, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa ja kokeilla jotain uutta. Uteliaille, eteenpäin pyrkiville ja oma-aloitteisille osaajille on aina tarvetta. Takana oleva ura on vahvuus ja antaa uutta ainutlaatuista perspektiiviä täysin uusissakin tehtävissä.

“Lisäksi pitää muistaa, että kukaa ei ole koskaan yksin. Veneessä on aina muitakin eli vertaistukea löytyy tilanteessa kuin tilanteessa”, Jouni lisää ja hymyilee.

Nyt myös sinulla on mahdollisuus lähteä mukaan hakemaan uutta suuntaa uralle:

Lappeenrannassa ja Lahdessa toimivat Visma-yhtiöt Visma Solutions ja Visma Consulting alkavat kouluttaa ohjelmistokehittäjiä yhteistyössä Saranen Consultingin, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa. Visma Academy -koulutusohjelman tavoitteena on työllistää osallistujat koulutusjakson jälkeen Visman tuotekehitykseen.

Visma Academyyn sisältyy luentoja kouluttajan johdolla sekä käytännön oppimista Visman tuotekehityksessä. Lue lisää koulutusohjelmasta ja hae mukaan: www.saranen.fi/rekrytointikoulutus/visma-academy


Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 170 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.