Näin kirjoitat hyvän CV:n

Useissa yrityksissä on vuoden alussa selkeä piikki rekrytoinnissa, sillä silloin avautuvat paitsi opiskelijoille suunnatut kesätyöhaut, myös suuri määrä muita avoimia työpaikkoja. Jos sinullakin on tavoitteissa hakea sitä ihan ensimmäistä oman alan työpaikkaa tai löytää uusia haasteita uudesta työstä, työnhaun ensisijaisen dokumentin, CV:n eli ansioluettelon, tulee ehdottomasti olla kunnossa. Visma Solutionsin HR Specialist Henna Savola kertoi vinkkinsä rekrytoijan huomion varastavan CV:n kirjoittamiseen.

Pidä CV:si tiiviinä ja helppolukuisena

CV:ssä tärkeintä on selkeys. Mikäli työkokemusta on kertynyt jo jonkin verran, on turhaa kuvata aivan kaikkia töitä ja suoritettuja kursseja kaikkien työvuosien ajalta. Mieti, mikä kokemuksistasi kertoo parhaiten omasta osaamisestasi juuri haettua paikkaa varten. Savolan mukaan CV:n olisi hyvä olla tiivis, pituudeltaan enintään kaksi sivua.

– Olen nähnyt CV:tä, joiden pituus on ollut jopa seitsemän sivua, ja joissa on kuvattu koko 30 vuoden työkokemus aina ensimmäisistä kesätyöpaikoista lähtien. Siinä ei ole mitään järkeä, sillä suuri osa kiireisistä rekrytoijista ei viitsi edes lukea ylipitkää CV:tä läpi, Savola kertoo.

Aina työkokemusta ei kuitenkaan ole, jolloin CV voi jäädä lyhyeksi sisältäen lähinnä tietoa koulutuksesta ja taidoista, kuten kielten ja eri ohjelmistojen hallinnasta. Jos työkokemusta ei ole vielä ehtinyt kertymään, korosta hakemuksessa motivaatiota, kehittymishalua ja asennetta. Pidä tässäkin mielessä konkreettisuus. Voit kertoa, kuinka kehität itseäsi opinnoissa, harrastuksissa ja vapaa-ajalla. Esimerkiksi koodareilla omaa harrastuneisuutta ja projekteja arvostetaan paljon.

Kohdista CV hakemaasi työhön

Kun kirjoitat ansioluetteloasi, pidä aina mielessä hakemasi työpaikka ja työnantaja. Vaikka CV-pohjasi olisi hyvin rakennettu, tulee sisällön olla personoitu haetun tehtävän mukaan. Älä turhaan listaa esimerkiksi kymmeniä vuosia sitten käytyjä kursseja tai osaamista, jolla ei ole mitään tekemistä hakemasi paikan kanssa. Oman ydinosaamisen tai vahvuuksien listaaminen esimerkiksi CV:n alkuun on erittäin hyvä keino suunnata lukijan huomio oikeisiin asioihin. Kun nostat siinä esille selkeästi ja erotellusti oman työnhakijaprofiilisi, rekrytoijan kiinnostus herää helpommin.

– Jäsennelty ja haettuun työhön kohdistettu CV kertoo ensisijaisesti hakijan priorisointikyvyistä. Mieti, mikä osaamisestasi on kaikista relevanteinta hakemasi työn kannalta, ja nosta rekrytoijalle valmiiksi esiin kiinnostavimmat asiat omasta osaamisestasi. Näin varmistat, että CV tulee luettua ja rekrytoija osaa poimia tekstin seasta oikeat asiat, Savola kertoo.

Kirjoita virheetöntä tekstiä

Relevantin sisällön lisäksi tsekkaa CV:n perusasiat kuntoon. Luetuta tekstisi kaverilla ja korjaa mahdolliset kirjoitusvirheet.

– Sekä työhakemuksen että CV:n pitäisi olla virheetöntä tekstiä ja päiväysten oikein. Älä lähetä kahta vuotta vanhaa CV:tä, tai älä ainakaan siinä tapauksessa merkitse päiväystä dokumenttiin! Itse arvostan myös suosittelijoiden nimiä CV:ssa. Suurin osa rekrytoijista kysyy niitä joka tapauksessa, joten on todella hyvä jos heidät on merkitty jo valmiiksi CV:hen, Savola kertoo.

Tuo persoonaasi esille

Hakukirjeen ja CV:n suosio on yhä nykypäivänä ylittämätön, vaikka vaihtoehtoiset tavat kasvavat jatkuvasti. Nykyään nähdään paljon CV-pohjille laadittuja visuaalisia CV:tä, joita on helppo tehdä itsekin esimerkiksi Canvassa tai Piktochartissa ilman sen suurempia graafisen suunnittelun taitoja.

Parhaimmillaan visuaalinen pohja tuo esille omaa persoonallisuuttasi ja taitojasi esimerkiksi graafisten suunnitteluohjelmien käytössä. Pohjan käyttö on kuitenkin turhaa työtä, mikäli tekstistä ei löydy helposti työnantajan kannalta tärkeimpiä kohtia, tai tieto on jätetty turhan suppeaksi kun visuaalisuus vie tilaa tekstiltä. Jos pohjaa haluaa käyttää, kannattaa se tehdä niin, että se auttaa rekrytoijaa löytämään tarvitsemansa tiedot – eikä toisinpäin.

– Visuaalisuus auttaa CV:tä erottumaan edukseen, vaikka pohjan käyttäminen ei missään tapauksessa ole välttämätöntä. Mikäli haluat käyttää visuaalista mallia, pidä huoli siitä, että CV pysyy helppolukuisena. Pahimmillaan turha kikkailu vie huomion itse sisällöltä, Savola muistuttaa.

Myös videohakemusten suosio on kasvanut huomattavasti. Videon sisältönä on hyvä pitää samoja asioita, kuin CV:ssä tai työhakemuskirjeessäkin. Videolla voit kertoa lyhyesti, miksi haet yritykseen töihin ja mitä osaamista ja taitoja tarjoat yritykselle. Kuten muissakin hakemuksissa, videonkin kannattaa olla lyhyt. Yritä pitää videosi informatiivisena ja käytä aika tehokkaasti. 5-10 minuutissa ehdit todennäköisesti kertoa kaiken tarvittavan.

– Meillä voi aina jättää myös videon, joka on erittäin hyvä keino erottautua! Jokainen video tulee 100 % varmasti katsottua, Savola vinkkaa. – Vaikka laadukkaasti tehty video on toki mukava katsoa, tavallisella puhelimella kuvattu video toimii aivan hyvin. Kenenkään ei tarvitse kokea painetta kuvata videokameralla elokuvatasoista tuotosta, sisältö ratkaisee tässäkin.

Valjasta kykysi ja hae rohkeasti!

Nyt, kun olet saanut ohjeet loistavan CV:n kirjoittamiseen, tartu rohkeasti haasteeseen ja hae unelmiesi työpaikkaan. Lue myös vinkit onnistuneen työhakemuksen kirjoittamiseen.

Visma Solutionsin avoimet työpaikat löydät täältä >>


Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää kansainvälisesti jo yli 170 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.