Meillä työskentely

Miten perhemyönteisyys ja joustavuus näkyvät konkreettisesti Visma Solutionsilla?

2 min luku | 3.6.2022

Visma Solutionsin perhemyönteinen kulttuuri tukee henkilöstön erilaisia elämäntilanteita. Työelämän joustavuus lisää henkilöstön hyvinvointia ja tyytyväisyyttä työnantajaan. Tällä hetkellä aihe puhuttaa niin työntekijöiden, työnhakijoiden kuin työnantajien keskuudessa. Kerromme tässä blogissa yrityskulttuurista erityisesti perheellisten työntekijöidemme näkökulmasta.

Perhemyönteisyys on olennainen osa kulttuuriamme — se on ollut niin kauan ettemme ole ymmärtäneet tuoda aihetta näkyvämmin esiin. Perhemyönteisyys tarkoittaa työnantajan joustavuutta arjen ja työn sovittamisessa yhteen. Yrityskulttuuriamme ohjaa erilaisten ihmisten ja elämäntilanteiden ymmärtäminen — niin perheellisten, perhettä perustavien kuin perheettömien työntekijöiden.

Joustavuus on jokaisen oikeus eri elämäntilanteisiin

Tarjoamme perhettä perustaville, perheellisille sekä myös perheettömille joustavia mahdollisuuksia elämän eri vaiheisiin. Tuemme henkilöstöä tasapainottamaan työn ja vapaa-ajan suhdetta — töissä ja tavoitettavissa ei tarvitse olla kellon ympäri.

Työtä voi tehdä toimistolla tai täysin etänä, ja tietysti myös hybridinä. Työaika voi olla osa-aikainen, sillä opiskelut tai pienten lasten kanssa arjen pyörittäminen on usein helpompaa lyhennetyllä työajalla.

Jo ennen etätyön yleistymistä sairastunut lemmikki tai juuri kotiutunut koiran- tai kissanpentu ovat myös olleet täysin ymmärrettäviä syitä työskennellä etänä tai lyhyempää työaikaa.

Neuvolakäynnit ovat työaikaa ja erilaiset henkilöstöedut ovat voimassa perhevapaiden aikanakin. Kutsumme juhliin määräaikaisten ja kesätyöntekijöiden lisäksi myös kaikki perhe- tai opintovapaalla olevat työntekijämme. Työnantajan järjestämät lahjat henkilöstölle ovat yhtä lailla perhevapaata viettävien oikeus kuin muidenkin työntekijöiden.

“Jos perhevapailta haluaa tulla tilapäisesti töihin, kustannamme lastenhoitoa. Haluamme antaa vanhemmille erilaisia, joustavia mahdollisuuksia. Minulle mahdollistettiin perhevapaan aikana johtoryhmän kokouksiin osallistuminen. Sitä ei odotettu tai vaadittu, mutta halusin olla niissä mukana perhevapaiden aikana”, henkilöstöjohtaja Jenni Toropainen kertoo.

Sairauslomalle voi jäädä omalla ilmoituksella viideksi päiväksi oman tai lapsen sairastumisen takia. Tämä tuo helpotusta monen pikkulapsiperheen arkeen flunssakaudella. Myös sairastunutta vanhempaansa on mahdollista käydä hoitamassa.

“Ymmärrämme erilaisia elämäntilanteita ja haluamme tukea henkilöstöämme niissä. Joustavuus ja edut koskevat kaikkia, sillä elämässä on erilaisia vaiheita ja tilanteita. Ekaluokkalaisen ensimmäinen koulupäivä on vanhemmille palkallinen vapaa. Myös muuttopäivä on palkallinen vapaapäivä”, Jenni kertoo.

Rekrytoinneissa suhtaudumme vanhempainvapaalla oleviin hakijoihin tasa-arvoisesti.

“Kenenkään perhevapaat eivät ole este edetä rekrytoinnin prosessissa tai ylentyä esimerkiksi esihenkilöasemaan. Olen ollut HR:n roolissa rekrytoimassa vielä äitiysvapaalla olevaa henkilöä. Olen myös nostanut omaan tiimiini esihenkilöksi äitiysvapaalta palaavan työntekijän”, Jenni kertoo esimerkkinä Visma Solutionsin perhemyönteisestä kulttuurista.

Lue myös: Työntekijöiden uratarinoita ja kokemuksia Visma Solutionsilla työskentelystä

Isät perhevapailla

Perhevapaille isät ja äidit jäävät onnittelujen saattelemana. Tietysti joskus esihenkilöt ovat saattaneet hieman raapia päätänsä miettiessään töiden järjestelyjä perhevapaiden ajaksi, mutta kaikki aina järjestyy.

“Perheenlisäys on aina iloinen asia, ja suhtaudumme perhevapaisiin positiivisesti”, Jenni kertoo.

Enemmistö perhevapaata käyttävistä ovat äitejä, mutta moderni isyys näkyy meillä Vismallakin. Isät ovat jääneet hieman useammin pidemmille perhevapaille kuin aikaisemmin.

“Siitä huolimatta, että Suomessa puhutaan vanhempainvapaiden tasa-arvosta, vähemmistö miehistä hyödyntää lakisääteistä oikeuttaan. Kulttuuri ja perinne nojaa edelleen vahvasti äitikeskeisyyteen ja äitien vastuuseen lastenhoidossa”, Sakari Sabell pohtii.

Myyntipäällikkönä työskentelevä Sakari on viettänyt ainutlaatuista aikaa lastensa kanssa. Pienten lasten isä on isyys- ja perhevapailla nauttinut lastensa kehityksen seuraamisesta ja luonut heihin syvällisen isä-lapsi-suhteen. Loppukesästä hän jää vuorostaan nuorimmaisen kanssa kotiin vanhempainvapaalle.

“Monesti miehet eivät välttämättä tiedä heidän mahdollisuuksistaan jäädä kotiin lapsia hoitamaan. Työnantajatkin voisivat aktiivisemmin viestiä henkilöstölle isyys- ja vanhempainvapaiden mahdollisuudesta, sekä tietysti yrityksen kulttuurin myönteisestä asennoitumisesta tasa-arvoiseen vanhemmuuteen”, Sakari pohtii.

“Suosittelen kaikille isäksi tuleville hyödyntämään mahdollisuutta luoda omaan lapseensa syvällisempi suhde ihan alusta alkaen. Vauva-aika on nopeasti ohi ja pikkulapsiaika kestää vain pienen hetken. Ne ohikiitävät hetket kannattaa käyttää isyytensä ja lastensa hyväksi”, Sakari kannustaa.

Lue myös: Tutkimus: Monet isät haluaisivat lisää isyysvapaita (YLE)

Kesäkerho helpottaa erityisesti pienten koululaisten vanhempia

Kesäisin järjestämme henkilöstömme 5–10-vuotiaille lapsille kesäkerhon. Erityisesti pienten koululaisten vanhemmat ovat hankalassa tilanteessa kesäisin, jos tukiverkosta ei löydy esimerkiksi isovanhempia lasten kanssa päivisin aikaa viettämään.

Tietoturvajohtajana työskentelevän Riku Tarkiaisen kaikki kolme lasta ovat olleet kesäkerhossa. Riku oli mukana ideoimassa kesäkerhoa, koska perheellisenä tiesi kesäkuun haasteen vanhemmille. Kesäkerho mahdollistaa perheen yhteisen lomanvieton, kun vanhempien ei tarvitse vuorotella lomiaan.

“Koulut päättyvät kesäkuun alussa, mutta vanhempien kesäloma alkaa vasta myöhemmin. Kaikilla ei ole isovanhempia tai muuta tukiverkostoa auttamassa. Silloin monet vanhemmat joutuvat vuorottelemaan kesälomiaan. Kesäkerhon ansiosta vanhemmat saavat lapset hoitoon kesäkuussa ja koko perhe saa lomailla yhdessä heinäkuun”, Riku perustelee kesäkerhon erinomaisuutta.

Kerho on saanut runsaasti positiivista palautetta vanhempien lisäksi myös lapsilta. Visman kesäkerholle on kehittynyt positiivinen maine lasten keskuudessa. Kerhossa lapset tekevät kaikkea kivaa, siksi sinne moni lapsi haluaa päästä.

“Olen kuullut, että koulussa lapset ovat puhuneet kesäkerhosta. Kysellään, että kuka menee tänä kesänä. Olen myös kuullut, että joku lapsi oli sanonut isällensä, että voisitko mennä töihin Visma Solutionsille, jotta hänkin pääsee kesäkerhoon”, Riku kertoo.

“Kesäkerhon lisäksi lapset ovat päässeet tutustumaan vanhempiensa työpaikkaan Tuo lapsesi töihin -päivänä, joita pidimme ennen korona-aikaa. Toivottavasti pian voimme jatkaa meitä aikuisia ja lapsiamme ilostuttavaa päivää”, Jenni mainitsee.

Lue myös YLE:n artikkeli kesäkerhosta: Yrityksen piti muuttaa uusin tiloihin, mutta tiloihin muuttivatkin työntekijöiden lapset – samalla ratkesi lastenhoitopulma

Vismalaiset pitävät työnantajaa perhemyönteisenä

Olemme tietysti kysyneet henkilöstömme kokemuksia ja mielipiteitä perhemyönteisestä kulttuurista. Kyselyn tulokset ovat olleet hyvin yksiselitteiset, vaikka kysely on toteutettu ennen etätyöskentelyn muuttumista täysin tavalliseksi työskentelyn vaihtoehdoksi.

“Täysin selkeä enemmistö on antanut Visma Solutionsille perhemyönteisyydestä kiitettävän tai hyvän arvion. Saimme kyselyssä parannusehdotuksia perhemyönteisyyteen, jossa esiin nousi toiveita etätyön laajemmasta käyttöönotosta. Jos nyt tekisimme kyselyn uudelleen, olisi hyvin todennäköistä, että saisimme vieläkin korkeamman keskiarvon”, Jenni pohtii.

Minna Hirvonen

Minna Hirvonen työskentelee Visma Solutionsin sisältömarkkinoinnissa. Minna arvostaa hyödyllisiä ja informatiivisia tekstisisältöjä. Siksi hän päätyi sisällöntuottajaksi jo vuonna 2004, jotta tiedonnälkäiset löytävät vastauksia digitaalisista kanavista.