traineesta vakituiseksi työntekijäksi

Visma Solutionsille palkataan joka kesä lukuisia pilvipalvelualan tulevaisuuden tähtiä. Monen traineen kohdalla onnistunut harjoittelu johtaa paitsi uusiin oppimiskokemuksiin, myös vakinaiseen työsuhteeseen. Blogisarjan seitsemännessä osassa tutustutaan viiden entisen kesätraineen ja nykyisen vakkari-vismalaisen arkeen.

Uusia työtehtäviä ja lisää vastuuta

Jukka Markkanen, Linda Vuorisalo, Tuuli Korpijaakko, Nelli Väätänen ja Vilma Parkkila aloittivat kaikki työskentelyn Visma Solutionsilla viime vuonna kesäharjoittelijoina. Onnistuneen jakson jälkeen he jatkoivat työskentelyä vakinaisina työntekijöinä asiakaspalvelun ja markkinoinnin tiimeissä.

Kesän 2017 markkinoinnin trainee Tuuli palasi viime joulukuussa takaisin Lappeenrannan toimistolle Tukholmassa vietetyn vaihto-opiskelusyksyn jälkeen.

– Tänne oli tosi ihana tulla takaisin! Visma Solutionsilla on upea yhteishenki ja työtehtävät kasvavat kokemuksen mukana. Itse olen päässyt erikoistumaan Netvisorin tuotemarkkinointiin. Tuotetietämys on kasvanut, minkä ansiosta olen päässyt syventymään uusiin asioihin myös markkinoinnissa, Tuuli intoilee.

Linda, Vilma, Nelli ja Jukka ovat viihtyneet asiakaspalvelun tehtävissä kokoaikaisesti harjoittelusta lähtien. Työnkuva on kuitenkin muuttunut jokaisella ja kaikki kertovat edenneensä uusiin tehtäviin omien mielenkiinnon kohteidensa mukaan. Esimerkiksi Vilma kertoo päässeensä hyödyntämään omaa tietotekniikan koulutustaan siirtymällä Netvisorin asiakaspalvelusta integraatioiden pariin. Jukka taasen vaihtoi Netvisorin puolelta Severan asiantuntijapalveluihin.

– Kun olin siirtymässä traineesta vakituiseksi, uuteen integraatiotiimiin avattiin paikka tekniselle osaajalle. Tartuin heti tilaisuuteen. Siinä missä kesän harjoittelun aikainen taloushallinnon puoli ei ehkä ollut sitä vahvinta osaamista, nämä nykyiset tehtävät tuntuvat todella omilta, Vilma kertoo.

– Päivittäiset työtehtävät ovat osittain aivan samoja kuin traineenakin, mutta toki tehtävät ovat kasvaneet ja vastuuta on saanut lisää. Esimerkiksi minä ja Nelli olemme jo olleet vastuussa uusien työntekijöiden perehdytyksestä, Linda jatkaa.

Ravintoa kasvunnälälle

Visma Solutionsin perusteellisen rekrytointiprosessin tavoitteena on, että jokainen traineeksi valittu täydentää tiimiä uudella osaamisella, kokemuksella tai asenteella ja sopii mukaan porukkaan myös pidemmällä aikavälillä. Uutinen jatkosta ei siis tullut varsinaisesti kenellekään yllätyksenä. Mahdollisuus jatkaa hyvässä ilmapiirissä mukavien työkavereiden kanssa oli kaikkien mielestä mahtava juttu.

– Juuri tällä hetkellä en haluaisi olla missään muualla. Visma Solutions on todella hyvä työnantaja. Meillä on loistavat työsuhde-edut, mahdollisuus etätyöhön ja työntekijöille annetaan runsaasti vapautta tehdä työt haluamallaan tavalla. Täällä tuetaan työntekijöiden hyvinvointia konkreettisilla teoilla, kuten liikuntaeduilla ja laadukkailla työskentelyvälineillä, Jukka kertoo.

Yksi Visma Solutionsin periaatteista on, että talon sisällä liikkuminen ja uusien haasteiden löytäminen on tehty helpoksi. Ei ole lainkaan epätavallista, että työntekijä palkataan alunperin myyntiin, josta siirrytään sulavasti esimerkiksi asiantuntijatehtäviin tuotekehitykseen ja edelleen esimiestehtäviin. Eri työtehtävien ja jopa tiimien välillä “pomppiminen” on nähty positiivisena asiana, sillä jokaisessa työtehtävässä kasvaa yhä monipuolisempi ymmärrys tuotteista ja asiakkaista.

– Se on mahtavaa, että oma kehittyminen on huomioitu niin hyvin. Vaikka juuri nyt viihdyn näissä hommissa, on mukava tietää, että myös tehtävien vaihtaminen on mahdollista tulevaisuudessa, Linda kertoo.

Työnkuva muuttuu, suhtautuminen työntekijään ei

Koska kaikki ympärilläni ovat itseäni kokeneempia ja työskennelleet yrityksessä jo yli vuoden ajan, kysyn kiinnostuneena, onko heidän oma asemansa muuttunut toimistolla tittelin ja työnkuvan päivityksen myötä. Kysymys herättää huvittuneita ja hämmästyneitä reaktioita.

– Suhtautuminen meihin työntekijöinä ei ole muuttunut yhtään. Täällä panostetaan työntekijöihin tittelistä ja työnkuvasta riippumatta, Linda hymähtää.

– Jo traineena on omalla aktiivisuudella mahdollisuus saada lisää vastuuta. Tehtävät eivät harjoitteluvaiheessa ole kiveen hakattuja, vaan kun hommat alkavat sujua, voi rohkeasti mennä kertomaan, että nyt voisin kokeilla jotain uutta. Traineella on mahdollisuus kasvaa ja oppia heti ekasta päivästä lähtien, Tuuli summaa, ja saa muut nyökkäilemään vierellään.

– Voisi jopa sanoa, että vastuualueet ja työtehtävät ovat “löyhiä”, sillä täällä ei tunneta sellaista toimintatapaa, jossa olisit yksin vastuussa tietystä osa-alueesta ja työkaveri jostain toisesta. Täällä tehdään yhdessä asioita yhteisten päämäärien ja tuloksen eteen, Jukka tiivistää.

“Koskaan ei ärsytä tulla aamulla töihin”

Koko juttelutuokiomme ajan kaikki nauravat ja vitsailevat keskenään. Juuri kesälomalta palannut Nelli kertoo tulleensa yllätetyksi, sillä kolme muuta aspalaista olivat lomalta paluun kunniaksi siivonneet hänen työpisteensä, mutta myös tehneet jäynää muun muassa irrottamalla näppäimistön näppäimet ja vaihtamalla niiden paikkoja. Koko yrityksen sisällä on silminnähden hyvä ja rento yhteishenki ja on selvää, että kaikki viihtyvät työssään. Kysynkin siksi, mikä heidän mielestään on töissä parasta.

– Kaikki meidän kollegat on tosi mukavia, ja on ollut tosi kiva huomata, että töistä voi saada kavereita. Tänne palkataan tosi hyvää porukkaa!, Vilma nauraa.

– Mutta jos mietitään omia työtehtäviä, niin parasta on uuden oppiminen ja kehittyminen. On aina hieno tunne, kun huomaa, että pystyy antamaan asiakkaalle muutakin kuin vain ratkaisun ongelmaan ja neuvomaan asiassa, jota hän ei itse ollut edes osannut kysyä, Linda jatkaa.

– Tottakai siitäkin tulee tosi hyvä fiilis, kun pystyy auttamaan kollegaa ja ylittämään omat odotukset, Jukka kertoo.

– Tämän kokoisissa tuotteissa ei ole tehokasta eikä käytännössä mahdollistakaan, että kaikki osaisivat kaiken. Muiden osaaminen ja apu on korvaamatonta, Nelli lisää.

– Koskaan ei ärsytä tulla aamulla töihin, Linda toteaa.

Visma Solutionsin harjoittelijoiden kokemuksista kertovaa blogisarjaa koordinoi kesän 2018 marketing trainee, Essi Kykyri. Intohimoisesti sekä sanoihin että lukuihin suhtautuva Essi haluaa harjoittelujaksonsa aikana kehittyä erityisesti tehokkaan viestinnän ja markkinointianalytiikan puolella.