Life in Solutions 2018 – Oppia ja onnistumisia tuotekehityksessä
Visma Solutionsille palkataan joka kesä lukuisia pilvipalvelualan tulevaisuuden tähtiä. Blogisarjan viidennessä osassa tutustutaan tuotekehityksen trainee-kokemuksiin.
Tuotekehityksen työtehtävät ovat monipuolisia
Tuotekehitys on Visma Solutionsin tiimeistä isoin ja ohjelmistoja tarjoavana yrityksenä ehkäpä näkyvin osa toimintaa. Täällä valtaisa joukko rautaisia ammattilaisia vastaa tuotteiden jatkuvalla ylläpitämisellä ja kehityksellä siitä, että sovellukset toimivat kuten niiden pitääkin. Tuotekehitykseen myös palkattiin suuri osa Visma Solutionsin kesän harjoittelijoista. Felix Hildén, Joonas Heinonen, Marko Tikkanen ja Kuisma Närhi ovat tämän kesän uusia harjoittelijoita. Henna Pekkala ja Matti Martikainen taas viihtyvät tuotekehityksen parissa jo toista kesää, tehden välissä töitä myös osa-aikaisina opiskelujen ohella.
– Täällä pääsee välittömästi syvään päätyyn. On tosi hienoa, kun jo uran alussa pääsee tekemään niin vastuullisia ja tuotteisiin suoraan vaikuttavia päätöksiä, Severan käyttöliittymien parissa työskentelevä Joonas iloitsee.
Tuotekehitys on jakautunut eri tiimeihin Visma Solutionsin tuotteiden mukaan. Osa harjoittelijoista työskentelee ohjelmistobugien korjauksen ja uusien toimintojen kehityksen parissa. Osa taas on keskittynyt käyttöliittymien viilaukseen, eli siihen, että asiakkaiden näkymä sovelluksista olisi mahdollisimman sujuva ja toimiva. Vaikka tietotekniikan ja data-analytiikan osaajien tarve on suuri, tuotekehitykseen tarvitaan jatkuvasti myös muunlaista erityisosaamista. Esimerkiksi kauppatieteitä opiskeleva Marko palkattiin mukaan kehittämään Business Intelligencen käytössä olevan datan laatua ja määrää.
– Tietotekniikka ja IT-ala on todella kiinnostava, on hienoa päästä tekemään töitä ohjelmistokehityksen parissa hyödyntäen omaa liiketaloudellista osaamista, Marko toteaa.
Uuden oppiminen ei pääty koulunpenkille
Harjoittelu Visma Solutionsilla on ollut todella opettavainen ja traineet kertovat päässeensä heti alussa uusien haasteiden pariin. Ero koulutöiden ja Visman suurten tietokantojen välillä on valtava.
– Erona opiskeluun on se, että koulussa tai omissa projekteissa koodaaminen pitää aloittaa aivan nollasta. Täällä koodit ja käyttöliittymät on valmiita, mutta niihin tehdään jatkuvasti parannuksia ja lisäyksiä, jotta asiakkaiden käyttökokemus pysyisi laadukkaana. Tällainen tuottaminen vaatii tietysti jatkuvaa kommunikaatiota tiimien kesken, sillä pohjan on tehnyt joku toinen kuin sinä itse, ja sen ymmärtämiseen ja muokkaukseen tarvitsee ainakin alussa paljon apua, Netvisorin ohjelmoinnissa työskentelevä Kuisma kertoo.
– Myös työstä saatu palaute on aivan erilaista kuin koulussa. Täällä kaikki työt katsotaan ja testataan yhdessä läpi, ja jokaisen testauskerran jälkeen saa palautetta ja mahdollisia kehitysehdotuksia. Juuri jatkuva palautteen saaminen ja omien töiden kehittäminen opettaa harjoittelun aikana hurjan paljon, yrityksen sisäisiä työkaluja ohjelmoiva Henna jatkaa.
Opintojen lisäksi myös omasta kiinnostuksesta ja koodausprojekteista on ollut hyötyä harjoittelun aikana. Toisaalta harjoittelussa saa myös tehdä virheitä, eikä kaikkea tietenkään tarvitse osata valmiiksi. Kaikkien mielestä oma ammattitaito on kehittynyt harjoittelun aikana todella paljon ja varmuus tekemiseen on löytynyt yrityksen ja erehdyksen kautta.
– Parhaiten oppii, kun tekee ongelmaan useita eri ratkaisutapoja, joista ehkä kaikkien pieleen menneiden jälkeen löytyy viimein se yksi oikea. Front-end kehityksessä, eli asiakkaiden käyttöliittymissä tehdyissä muokkauksissa onnistuneet ratkaisut myös näkyvät käyttäjille, Joonas hymähtää.
– Vastuu tuntui varsinkin alussa ihan uskomattomalta. Netvisorilla on satojatuhansia käyttäjiä, joten omien pienien muutoksien ottaminen mukaan on tosi hienoa. Oman työn arvostus kasvoi tosi paljon, kun tajusin kuinka monen ihmisen käyttökokemukseen pääsen vaikuttamaan, Henna myöntää.
Joustavat mahdollisuudet kehitykselle
Hakeminen Visma Solutionsille tuntui kesätyöntekijöille lähes itsestään selvältä valinnalta. Erityisesti Lappeenrannassa yrityksen maine reiluna ja haasteita tarjoavana työnantajana on kaikille tuttu. Esimerkiksi Felix kertoi kuulleensa kaveriltaan positiivisia kokemuksia, Joonas taasen mainitsi tutustuneensa yritykseen Visma Solutionsin koodaajakisoissa.
– Kyllä Visma Solutions on työnantajana ehdottomasti tämän alueen houkuttelevin IT-firma, Kuisma toteaa päättäväisesti.
– Myös Great Place to Work oli yksi motivaattori hakea juuri Visma Solutionsille töihin. Täällä tietää, että työntekijöistä pidetään huolta, Henna jatkaa.
Hyvä maine ei tietenkään synny tyhjästä. Mukava työyhteisö on kaikki kaikessa ja työpaikan sisäinen ilmapiiri saakin paljon kehuja harjoittelijoilta. Myös kattavaa perehdytystä ja liukuvia työaikoja pidetään tärkeinä tekijöinä viihtyvyyden kannalta.
– Täällä ei oikeastaan edes huomaa, kuka on trainee ja kuka pidempään työskennellyt vakkari. Kaikkiin suhtaudutaan samalla tavalla, Marko kertoo.
– Työskentely on ollut myös todella joustavaa. Kun työskentelin opiskelujen ohella osa-aikaisena, sain itse päättää kuinka paljon tein töitä. Esimerkiksi tenttiviikolla sain sopia, että tulin tekemään töitä vain yhtenä päivänä viikossa, ja kun aikaa oli enemmän, sain myös tehdä enemmän vuoroja, Matti kiittelee.
Jokainen harjoittelijoista kertoo viihtyneensä työssään erinomaisesti. Mikä Visma Solutionsista sitten tekee erinomaisen harjoittelupaikan?
– Täällä saa heti valtavasti haasteita, Felix kertoo.
– Mutta niistä selviää työyhteisön avulla, jolta saa tukea ja apua aina kun on tarvetta, Matti komppaa.
– Ja sen kautta oma osaaminen kasvaa jatkuvasti. Ohjelmistojen on oltava huippulaatuisia, joten kokeneempien avulla ja omalla yrittämisellä saadaan tehtyä todella hyvää jälkeä, Joonas summaa.
Visma Solutionsin harjoittelijoiden kokemuksista kertovaa blogisarjaa koordinoi kesän 2018 marketing trainee, Essi Kykyri. Intohimoisesti sekä sanoihin että lukuihin suhtautuva Essi haluaa harjoittelujaksonsa aikana kehittyä erityisesti tehokkaan viestinnän ja markkinointianalytiikan puolella.