tuotekehitys harjoittelija

Visma Solutionsin salaisen reseptin ydin ovat työntekijät. Monen eri alan ammattilaiset, asiantuntijat ja opiskelijat muodostavat kokonaisuuden toisiaan täydentäviä tietoja, taitoja ja kokemusta. Kesän 2017 logisarjassa tutustumme syvemmin tähän salaiseen reseptiin ja kuulemme eri tiimien kesäharjoittelijoiden kokemuksia työnteosta Visma Solutionsilla.

Blogisarjan aikaisemmassa osassa tuotekehityksen harjoittelijat kertoivat fiiliksiään ja kokemuksiaan harjoittelujaksosta Visma Solutionsilla. Mielenkiintoiselta kuulostavat työtehtävät innostivat minut lähtemään tutkimusretkelle seuraamaan tuotekehityksen harjoittelijoiden työpäivää.

Silmäys monipuolisiin tehtäviin

Tanja Sainio odottelee jo minua työpisteellään ja viittoo istumaan viereen. Kauppatieteitä opiskelevan Tanjan kesän projekti on Netvisorin kieliasun yhtenäistäminen englannin ja ruotsin kielten osalta ja koota yleisimmistä termeistä myös sanakirja tulevaisuuden varalle.

Kielitaitojaan hän on kartuttanut pienestä pitäen aloittaen opintiensä kielikylpyluokalla ja käyden yliopistovaihdossa Ruotsissa.

– Nykyään suomalaisissa firmoissa on yhä kattavampi kirjo eri kielisiä työntekijöitä. Siksi myös Netvisorissa termien ja ohjeiden tulee olla selkeät usealla eri kielellä, Tanja selittää.

Tanja kertoo oppineensa työjakson aikana paljon. Ruotsin ja englannin kielten aktiivinen sanavarasto on kasvanut entisestään ja työssä on annettu vastuuta sopivasti.

– Vaikka en työskentele ohjelmoinnin parissa, voin näin osaltani kehittää tuotetta paremmaksi, hän iloitsee.

Vilkaisu ohjelmoinnin ytimeen

Seuraavaksi siirryn harjoittelija Henri Happosen luokse. Henri opiskelee tietotekniikkaa ja kehittää ohjelmointitaitojaan myös vapaa-ajalla koodaamalla omaa peliä. Töissä opittuja taitoja voi viedä myös omiin projekteihin.

– Soveltamalla opittua monessa eri ympäristössä taidot kehittyvät parhaiten, Henri kertoo ja avaa ruudulle uuden tehtävänannon eli tiketin.

Ohjeet tikettien työstämiseen ovat hyvät. Tukea saa firman sisäisistä tietolähteistä ja kysymyksiin vastaa myös oma harjoittelujakson ajalle nimetty mentori.

– Jonkin verran tilaa jää myös vapaalle koodaamiselle, mutta testitilanteessa koodin on toimittava yhteen muun kokonaisuuden kanssa, Henri selittää.

Lähistöllä työskentelevä Matti Martikainen tekee myös töitä ohjelmoinnin parissa. Hänen työpisteellään käy kuhina, sillä käynnissä on juuri Henrin kuvailema uuden koodin testiajo. Testiä seuraa myös pari kokeneempaa tuotekehityksen työntekijää.

– Me teemme töitä sen eteen, että asiakkaan olisi koko ajan helpompi käyttää tuotetta, Matti tiivistää ja muut ohjelmistokehittäjät nyökyttelevät katsellen samalla tietokoneelle piirtyvää analyysiä.

Testauksen lomassa keskustelu kääntyy siihen, että tuotekehitystiimi on syyskuun alussa lähdössä Berliiniin koko Visma konsernin tuotekehittäjien seminaaritapahtumaan.

– Tapahtumassa pääsemme itsekin lavalle kertomaan Netvisorin uusista ominaisuuksista ja tottakai tutustumaan myös kollegoihin ympäri konsernia, ohjelmistokehittäjä Rostislav Malevich hehkuttaa.

Tavoitteena parempi asiakaskokemus

Viimeisenä siirryn Henna Pekkalan luokse. Hennan ohjelmointityö liittyy pääasiassa Netvisorin ylläpito- ja hallintapalveluiden kehittämiseen. Tällä hetkellä Henna työstää uutta ominaisuutta helpottamaan asiakaspalvelun työntekijöiden arkea.

– Tuotekehitystä tehdään monesta näkökulmasta. Parantamalla sisäisiä toimintoja myös asiakkaan käyttökokemus paranee, Henna avaa.

Harjoittelujakson aikana Henna kertoo oppineensa paljon uutta. Hän on päässyt työskentelemään jopa sellaisten käsitteiden parissa, joista on tulossa kurssi yliopistossa vasta ensi syksynä.

– Opettavaista on erityisesti se, että töissä pääsee näkemään koodin elinkaaren luomisvaiheesta testaukseen ja lopulta julkaisemiseen, hän jatkaa ja esittelee kesän aikaisia projektejaan.

Kaikkien tuotekehityksen harjoittelijoiden puheista huokuu innostus siitä, että oma kädenjälki oikeasti näkyy Netvisor-ohjelmistossa käyttäjille. Palkitsevinta on tietää auttavansa asiakasta.

Retki tuotekehitykseen oli minullekin inspiroiva matka. IT-alan tuotekehitys on uusien ideoiden, niin firman sisäisten innovaatioiden kuin uusien teknologiatrendien siirtämistä käytäntöön. Lopputulemana voisin tiivistää matkakertomukseni lauseeseen: Kun omalla tekemisellä on aito merkitys, myös motivaatio työn tekemiseen on korkealla.

Tuuli Korpijaakko on kesän 2017 markkinoinnin harjoittelija.


Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää kansainvälisesti jo yli 170 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.