Näin kirjoitat hyvän työhakemuksen

Kun haet mitä tahansa työtä, joudut todennäköisesti lähettämään yritykselle vähintään kaksi dokumenttia: CVn ja työhakemuksen. Jokainen työtä hakenut kuitenkin tietää, kuinka vaikeaa oman osaamisensa sanoittaminen välillä on. Tuhansia työhakemuksia lukeneen Visma Solutionsin oman HR Specialistin Henna Savolan vinkeillä varmistat onnistumisesi hakemuskirjeen kirjoittamisessa.

Muista motivaatio

Työhakemuksen tarkoitus on synnyttää työnantajan kiinnostus, jolla saat kutsun työhaastatteluun kertomaan itsestäsi enemmän. Koska tavoitteena on kiinnostuksen herättäminen, tee se kahdella tavalla: kerro, mitä työnantaja saa palkatessaan sinut ja mitä hyötyä itse saat hakemastasi työpaikasta. Hakemuksen tavoite on kertoa sinusta ja osaamisestasi työntekijänä. Älä siis pelkää olla persoonallinen ja tuoda itseäsi esiin rohkeasti!

– Työhakemus on motivaatiokirje, jossa pääset kertomaan, miksi haluaisit juuri meille ja tähän tehtävään töihin. Tärkeää on myös kertoa, miten me työnantajana voisimme hyötyä sinun osaamisestasi ja persoonastasi, HR specialist Henna Savola kertoo.

On tärkeää kuvata, kuinka hakemasi työ tai tehtävä tukee omia tavoitteitasi tai päämääriäsi. Jos esimerkiksi haluat kehittyä HR-alan asiantuntijaksi, kerro kuinka hakemasi paikka auttaa sinua matkalla kohti unelmaasi. Tällä kerrot työnantajalle paitsi omista tavoitteistasi, myös siitä, miksi olet motivoitunut työskentelemään hakemassasi tehtävässä. Vältä tyhjiä korulauseita ja keskity konkreettisiin esimerkkeihin. Sen sijaan, että lyhyesti kerrot työpaikan kiinnostavan sinua, kuvaile tarkemmin esimerkkien avulla, mikä työtehtävissä motivoi sinua kehittymään.

Personoi hakemuksesi hakemaasi työhön

Olet aivan varmasti törmännyt ohjeeseen, kuinka hakemus tulisi aina kohdistaa hakemaasi työhön. Ohjeena se onkin lyömätön – kyllähän jokainen työnantaja haluaa tietää, kuinka juuri sinä sopisit heidän hakemaansa tehtävään. Personoimalla hakemuksesi työnantajalle, osoitat myös kiinnostusta yritystä ja hakemaasi tehtävää kohtaan. Mutta miten personointi käytännössä kannattaa toteuttaa?

Ensisijaisesti selvitä, mihin olet hakemassa. Lue työpaikkailmoitus huolellisesti ja kerro konkreettisesti, miten täytät työnantajan asettamat toiveet tai vaatimukset. Käytä esimerkkejä edellisistä työsuhteistasi tai harrastuksistasi. Jos vaatimuksena esimerkiksi on tietyn koodauskielen osaaminen, voit kertoa, kuinka olet hyödyntänyt tätä taitoa edellisessä työssäsi tai omassa koodausprojektissasi.

Muista, että kaikkia toiveita ja vaatimuksia ei suinkaan tarvitse täyttää – varsinkaan, mikäli työkokemuksesi on vielä melko lyhyt. Mikäli haluat paikan, mutta sinulta puuttuu jotain ilmoituksessa vaadittua osaamista, voit hyvin kertoa kiinnostuneesi tehtävästä koska haluat osata ja kehittyä juuri niissä taidoissa.

– Meillä Visma Solutionilla on harvoin listattuna useita vaatimuksia tai työvuosia. Se kannattaa ottaa haasteena ja hakea rohkeasti vaikka kaikkia odotuksia ei pystyisikään täyttämään. Meillä halu kehittyä nähdään ehdottomasti positiivisena. Ja toisaalta, jos osaa tehdä ja on kokemusta jo kaikesta, mitä tehtävä enää antaa työntekijälle?

Työpaikkailmoituksen lukemisen lisäksi ota selvää, mitä tuotteita tai palveluita yritys tuottaa ja kenelle se niitä tarjoaa. Yritä ymmärtää yrityksen tavoitteita ja kulttuuria. Tämä auttaa paitsi hakemuksen kirjoittamisessa, kertoo myös itsellesi vastaavatko yrityksen arvot omiasi. Kun tiedät yrityksen tavoitteet, käytä tietoa hyödyksesi hakemuskirjeessä. Jos esimerkiksi haet markkinointitehtävään, voit kertoa, kuinka omilla markkinointialan taidoillasi haluat auttaa yritystä saavuttamaan heidän tavoittelemansa asiakkaat.

Pidä työhakemus lyhyenä ja napakkana

Ehkä yksi yleisimmistä työhakemuksen virheistä on tehdä siitä liian pitkä. Ylipitkässä hakemuskirjeessä hakija yleensä sortuu listaamaan kaikki aikaisemmat kokemuksensa sen sijaan, että olisi osannut priorisoida hakemansa paikan kannalta tärkeimmät osa-alueet. Turhan täyteen kirjoitetusta hakemuksesta työnantajan on hyvin vaikeaa poimia juuri ne olennaisimmat kohdat omasta osaamisestasi, jolloin hakemus ei aja asiaansa.

Savolan mukaan hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää noin puolesta sivusta yhden sivun pituutta, joskin tämä tarkoittaa sitä, ettei asialla ole kikkailtu käyttämällä turhan pientä fonttikokoa ja tiiviitä rivivälejä. Napakassa tekstissä jokaisen lauseen tulisi kertoa jotain tähdellistä sinusta ja omasta osaamisestasi työnantajalle.

– Myös oikeakielisyys ja visuaalisuus on eduksi, vaikkei hienon visuaalisen pohjan käyttäminen ole mitenkään välttämätöntä jos rakenne on muuten selkeä. Kun hakemuksia tulee paljon, selkeät hakemukset jäävät väkisinkin mieleen ja tekevät vaikutuksen. Helppolukuinen ja tiivis hakemus on myös osoitus motivaatiosta ja priorisointitaidosta, Savola lisää.

Muista, ettei hakemuksessa tarvitse kertoa kaikkea. Keskity tärkeimpiin ominaisuuksiisi, joilla saat herätettyä välittömän kiinnostuksen itseesi.

– Hakemuksesta kyllä näkee jos hakija ei ole sydämellä mukana. Jos sopivaa tehtävää ei ole avoinna mutta yritys kiinnostaa, voit aina jättää avoimen hakemuksen tai olla suoraan yhteydessä Talent Acquisition Specialistiimme Inka Lampiseen, Savola vinkkaa.

Onnea hakuprosessiin!

Työhakemuksen kirjoittaminen ei ole helppoa, mutta lopputulos palkitsee vaivannäön. Onnea kirjoittamiseen!

Visma Solutionsin avoimet työpaikat löydät täältä >>


Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää kansainvälisesti jo yli 170 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.